Pepperkakehus

 

 

Jeg simpelthen elsker å lage pepperkakehus – når det står og sprer gode julelukter fra toppen av sjenken kommer den gode julestemningen strømmende på!
Noen ganger har jeg en helt klar ide om hvordan det skal se ut, andre ganger leter jeg i bøker for å finne det jeg er ute etter. Jeg har laget små byer, gården min far har vokst opp på, små hus og store hus. Men det aller morsomste var når jeg fikk min datter på 9 og mitt barnebarn på 4 til å tegne hvert sitt hus og deretter overførte de til rutepapir og laget utrolig koselige og spesielle pepperkakehus.
Jeg lager ny mal hvert år, og kaster den etter bruk slik at husene aldri skal være like.
Du kan selvfølgelig bruke en ferdig mal, men det er mye hyggeligere å ha laget den selv – da er det ditt fantastiske enestående hus.
Det trenger absolutt ikke å se perfekt ut – de fleste skavankene, feilberegningene og litt brente deler kan lett skjules med pynten.

Det som er den verste jobben er monteringen – det vil jeg helst gjøre sent på kvelden når ingen barn er oppe – en del veldig ikke-julete ord sitter løst hvis jeg brenner meg, har feilberegna eller ikke får det beint. Så kan heller ungene få pynte og kose seg dagen etterpå.

Jeg bruker samme deig til pepperkakehus, pepperkaker, vinduspynt og sirupssnipper. Hvis du vil huset skal dufte ekstra godt så doble kryddermengden i deigen.

DEIG TIL PEPPERKAKEHUS

100 g margarin
1,5 dl sukker
2 ss sirup
1 dl vann
0,5 ts ingefær
1 ts kanel
0,5 ts nellik
0,5 ts kardemomme
0,25 ts pepper
0,75 ts natron
ca 5 dl hvetemel
+ mel til utbaking

Rør margarin, sirup og sukker porøst – gjerne med mixmaster.
Tilsett vann, krydder, natron og mesteparten av melet.
Deigen skal ikke være for fast. Arbeid deigen raskt og lett sammen.
Dekk den til og sett den kaldt inoen timer.

Mens deigen står kaldt lager du en mal til hvordan huset skal se ut. Bruk rutepapir. Husk at de ferdige delene til huset ikke er helt tynne, så ta et par ekstra cm når du lager taket f.eks. slik at det stikker litt ut.
Husk at du trenger 2xlangside, 2x kortsider, 2xtak, 1 x dør, og pipe i 4 deler.
Kna en bit av gangen på godt melet bakebord – deigen krever mye mel ved utbaking. Kjevle så deigen tynt ut rett på bakepapiret. Skjær ut delene etter malen.

Stek kakene ved 200 grader C i 6-8 minutter til de er lys brune.
Hvis kantene har blitt ujevne under stekingen kan du legge malen på med det samme du tar de ut av ovnen og skjære rette linjer med en skarp kniv.
La de avkjøles liggende helt flatt – først på platen noen minutter til de er harde før du legger de på rist.
Når alle delene er stekt og alt er helt kaldt er det på tide å sette sammen huset. Dette er en jobb for voksne – det er lett å brenne seg noe helt forferderlig på sukkeret.

Smelt sukker i en stekepanne. Når sukkeret er brunt ta karamellprøven – dypp en teskje i karamellen og hold under kaldt vann. Blir det stivt er massen ferdig til bruk. Skru ned varmen slik at det ikke blir brent.
Jeg begynner med å dyppe en side av langveggen i karamellen og feste kortveggen mot denne kanten. Pass på at du har rett vinkel. Så dypper jeg den andre langveggen og fester i kortveggen som allerede er festet i den andre langveggen. Pass på at du har rett vinkel og prøv den andre kortveggen mot langveggene før karamellen stivner – juster evt.

Så tar jeg det halvferdige huset og dypper andre siden av langveggene samtidig. Fest siste kortvegg. Når det er tørt dypper jeg forsiktig slik at jeg får karamell på den ene siden hvor taket skal festes. Fest ene taksiden. Gjør det samme på andre siden. Pass på at tak-platene er mot hverandre på toppen slik at du får feste for glasuren.
Så kan du dyppe ene siden av døren forsiktig i og feste slik at den står litt åpen.
Gjør ferdig pipen før du dypper enden og fester den til taket.

Hvis du vil ha juletrær rundt huset pleier jeg å dyppe enden på et pepperkake-tre og feste til en kake (hjerte eller stjerne) slik at det står støtt. Så gjemmer jeg bunnen under vatten når jeg setter opp dekorasjonen.
Da er huset klart til pynting. Bruk non-stop, sølvkuler, seigmenn eller annet godteri som ser gøy ut.

Melisglasur: 1 eggehvite, melis til glasuren er så tykk som du ønsker, 1 dråpe eddik eller sitronsaft slik at glasuren blir blank.

Bruk gjerne litt tykke poser til melisglasuren – jeg har funnet noen gode litt tykke poser med «glidelås» som er kjekke å bruke for små barnehender. Fyll glasur i posen og klipp et lite hull. Pynt med det dere vil og sånn dere vil ha det. Det er ganske solid slik at du kan legge det stort sett alle veier og pynte. Vær bare forsiktig med døra og pipa. Husk å la glasuren tørke før du snur arbeidet ned for å pynte på motsatt side.
Sett huset på et brett som er dekt med bomull eller vatt – putt en liten vatt-dott i pipen slik at det ser ut som røyk.
NB – ikke sett stearinlys inni huset!